print
Republica Moldova și Republica Belarus au semnat un Program de cooperare în domeniul construcțiilor
07.06.2017
336

Republica Moldova și Republica Belarus au semnat un Program de cooperare în domeniul arhitecturii, urbanismului și construcțiilor. Documentul a fost semnat ieri, la Minsk, de viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov și Dmitrii Semenkevici, viceministrul Arhitecturii și Construcțiilor din Republica Belarus. Programul de cooperare ce are drept obiectiv dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul arhitecturii, urbanismului, locuințelor și planificării teritorială, construcțiilor ecologice și eficienței energetice a clădirilor.

Conform prevederilor documentului instituțiile vor colabora în vederea identificării soluțiilor comune pentru provocările din sectorul construcțiilor, vor realiza schimb de experiență în domeniul amenajării teritoriului, proiectării, precum și vor identifica resurse pentru a dezvolta capacitățile autorităților publice locale la capitolul  planificare și de amenajare a teritoriului.

"Ne dorim să identificăm resurse pentru a contracta experți ce vor dezvolta documentația de planificare și de amenajare a teritoriului pentru localitățile din mediul rural și mediul urban. De asemenea,  ne propunem să realizăm  schimb de experiență și bune practici cu privire la procedurile de evaluare și verificare a stării tehnice a clădirilor, în vederea stabilirii condițiilor de utilizare a acestora", a precizat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov, în discuțiile cu omologul de la Minsk. De asemenea, oficialul moldovean a subliniat că în conformitate cu Programul de cooperare va fi creat un grup de lucru bilateral pentru a prelua experiența Republicii Belarus în adoptarea și punerea în aplicare a Eurocodurilor.

Totodată, drept rezultat al cooperării bilaterale va fi îmbunătățită legislația la capitolul obținerea permiselor pentru proiectarea inițială și construirea de instalații,  calificările tehnice și profesionale ale specialiștilor din industria construcțiilor.

Menționăm, Programul de cooperare în domeniul arhitecturii, urbanismului și construcțiilor Republica Moldova și Republica Belarus a fost semnat în perioada vizitei oficiale în Republica Belarus a Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, cînd au fost semnate mai multe documente de colaborare bilaterală.

 

 7 iunie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor 

 

 

 

Tel (+373 22) 20-45-81
Fax (+373 22) 22-07-48
Copyright © 2017 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.