print
La Ștefan Vodă au început lucrările de construcție a unui drum ce asigură conexiunea dintre șapte sate
30.05.2017
452

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a participat astăzi la demararea lucrărilor de construcție a drumului intercomunitar Feștelița - Marianca de Jos - Ștefan Vodă, ce va asigura conexiunea cu drumul național R30 Chișinău - Căușeni -frontiera cu Ucraina, precum și va facilita accesul către centrul raional pentru cetățenii din șapte localități ale raionului Ștefan Vodă.

Lucrările se vor desfășura în cadrul unui proiect de dezvoltare regională a cărui cost total constituie circa 23 mln lei și va fi finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Pe șantierul de lansare a lucrărilor ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a discutat cu antreprenorul general, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov și autoritățile publice locale despre proiectul și graficul lucrărilor de construcție, termenul limită de executare a lucrărilor, impactul, obiectivul proiectului, precum și responsabilitățile părților în realizarea eficientă a lucrărilor.

"Scopul este să asigurăm accesul la piața agricolă din Feștelița pentru locuitorii din localitățile învecinate: Marianca de Jos, Copceac, Alava, Volintiri, Semionovca și Brezoaia. De asemenea, pentru agenții economici să asigurăm accesul la noi piețe de desfacere din Chișinău, Căușeni, Cimișlia, Odessa. Vom spori securitatea rutieră a cetățenilor prin instalarea indicatorilor și marcajelor rutiere, precum și vom crea premise pentru dezvoltarea cooperării inter-comunitare în prestarea serviciilor publice" a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul discuțiilor cu antreprenorul și autoritățile publice locale.

Totodată, ministrul a precizat că în total vor beneficia de acest drum circa 12500 de locuitori din regiune, atenționînd antreprenorul să respecte graficul de execuție pentru a satisface așteptările cetățenilor.

"Construcția acestui drum va crea premise pentru dezvoltarea cooperării inter-comunitare în prestarea serviciilor publice: apă și canalizare, salubrizare, iluminat stradal, transport public local, inclusiv va reduce costurile pentru asemenea servicii. Toate proiectele de dezvoltare regională au obiectivul de a construi viitorul acasă și a îmbunătăți viața cetățenilor", a subliniat ministrul Vasile Bîtca.  

La rândul său, directorul ADR Sud, Maria Culeșov a  menționat așteptările beneficiarilor.  

 "Pe timp ploios drumul este impracticabil. Construcția acestei porțiuni va reduce timpul de deplasare dintre localități, inclusiv costurile vor fi micșorate de trei ori, iar operativitatea serviciile de urgență: pompieri, ambulanță, poliție, va spori. Conform cererii de finanțare proiectul urmează a fi finalizat în douăzeci și patru de luni. " a precizat, directorul, Maria Culeșov.

Amintim, proiectul "Construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos-Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii acetuia cu drumul național R 30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina" a fost selectat în cadrul ultimului concurs al propunerilor de proiecte,  organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în anul 2016, iar pentru anul curent din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională vor fi alocați circa 10 mln lei pentru efectuarea lucrărilor de construcție ]n cadrul proiectului.

 

 

 30 mai 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

 

 

 

Tel (+373 22) 20-45-81
Fax (+373 22) 22-07-48
Copyright © 2017 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.