Prima       Contact       Harta
Actualizat la: 16.11.2017
 Facebook        Youtube         Flux RSS         Widget Informer      

Prima   -  Serviciul de presă   -  Noutăţi - În zece localități rurale din raioanele Florești și Soroca va fi construit un sistem de apeduct

În zece localități rurale din raioanele Florești și Soroca va fi construit un sistem de apeduct

  imprimare
11.08.2017   399 

Pe 11 august, la Băhrinești, raionul Florești a fost lansat proiectul „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca". Proiectul de dezvoltare regională este realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) cu suportul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și a Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan).

Pe parcursul a 36 de luni, perioada realizării integrale a proiectului, vor fi construiți 106,5 km de rețele de distribuție a apei, 13,9 km de aducție, 5 rezervoare și turnuri de apă, 4 stații de captare / pompare pentru asigurarea accesului la apă și sanitație în 10 localități rurale din raioanele Florești și Soroca. Este vorba de satele Băhrinești, Cuhureștii de Sus, Cuhureștii de Jos, Târgul Vertiujeni, Vertiujeni, Zăluceni, Ţipordei, Nicolaevca, Unchiteşti și Făgădău.

Totodată, pe parcursul derulării proiectului vor fi realizate campanii de informare a cetățenilor beneficiari.      

La ceremonia de lansare a proiectului MADRM a fost reprezentat de șeful Direcției relaţii cu instituţiile de dezvoltare regională, Eduard Ungureanu, care i-a felicitat pe localnici cu ocazia lansării acestui proiect vital. 

„Dorim ca acest proiect să înceapă cu dreptul, astfel încât oamenii să beneficieze de apă potabilă la robinete în termenii stabiliți", a menționat  Eduard Ungureanu. 

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, a comunicat că în cadrul proiectului urmează a fi creat un serviciu performant de aprovizionare cu apă potabilă pentru populația din localitățile beneficiare.

La rîndul său, coordonatorul național de programe în cadrul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Andrei Cantemir a subliniat importanța și impactul cooperării și parteneriatului regional.

 „În peste 15 ani de activitate în Republica Moldova, Elveția a acumulat o experiență benefică în construcții, utilizarea metodelor inginerești, de design, inclusiv comunicarea cu cetățenii. Lucrând în peste 40 de sate, ne dorim ca toată experiență să fie transmisă autorităților, partenerilor noștri locali, pentru a o utiliza în activitățile lor cotidiene", a declarat coordonatorul național de programe în cadrul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Andrei Cantemir.

În prezent, pe teritoriul satului Băhrinești se efectuează lucrări de construcție-montaj a unui apeduct cu lungimea de 28,2 km, unde vor fi create condiții de conectare la apeduct pentru 450 de gospodării. Lucrările de construcție-montaj în perimetrul satului Băhrinești urmează a fi executate în decurs de șapte luni.  

Valoarea totală a proiectului este de 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei solicitați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Totodată, 29,9 de milioane de lei reprezintă o investiție oferită prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), iar aproximativ 6 milioane de lei - contribuția populației beneficiare. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat, în cadrul ședinței din 27 martie 2017, alocarea, din FNDR, a 6 milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului curent.

 

15 august 2017

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

 

 

 
Arrow Prev

              

                           
                   
                   

                                                         

Arrow Next
      Ridică sus
Telefon de încredere:
(+373 22) 20-45-76
Tel.:(+373 22) 20-45-81
Fax: (+373 22) 22-07-48
  Adresa: MD-2005 mun. Chişinău, str. Constantin Tănase 9

Total vizitatori: 1759134 | Vizitatori ieri: 1381 | azi: 1017 | Online: 0


Servicii