Prima       Contact       Harta
Actualizat la: 16.11.2017
 Facebook        Youtube         Flux RSS         Widget Informer      

Prima   -  Serviciul de presă   -  Noutăţi - Pe 9 august marcăm Ziua internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor

Pe 9 august marcăm Ziua internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor

  imprimare
09.08.2017   303 

Pentru a marca importanța conservării speciilor și a informa publicul larg cu privire la conservarea biodiversității, anual, pe 9 august, este sărbătorită Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului manifestă o permanentă preocupare pentru conservarea biodiversităţii biologice şi peisajere şi consideră că toţi membrii societăţii ar trebuie să se implice în luarea deciziilor de mediu. Astfel, această zi este dovada interesului pe care comunitatea, inclusiv cea internațională, îl acordă conservării biodiversității.  

Potrivit legislației Republicii Moldova privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice,  sunt acceptate mai multe categorii de arii naturale protejate, definite în funcție de obiectivele de management atribuite: rezervație științifică; rezervație naturală; parc național, parc natural; monument al naturii; rezervație a biosferei; zonă umeda de importanta internațională (sit Ramsar).

 În țara noastră, ariile naturale protejate constituie peste 157 mii ha, sau 4,65 procente din suprafața totală, dintre care 5 rezervații științifice cuprind 19378 ha, 1035 monumente ale naturii  au suprafaţa de 2907,2 ha, 63 rezervaţii naturale sunt amplasate pe o  suprafaţa de 8009  ha,  41 rezervaţii peisagistice au suprafaţa de 34200 ha, 21 monumente de arhitectură peisajeră, o gradină botanică și o grădină zoologică. Suprafaţa zonelor umede de importanţă internaţională constituie 94705,5 ha.

Zona verde a municipiului Chişinău este constituită din 10 parcuri silvice, șase parcuri, patru grădini publice şi 31 de scuaruri. În total, ele ocupă circa 3500 hectare.

Monumentele de arhitectură peisajeră, 21 la număr, de regulă, includ parcurile vechi create de diferiţi domnitori ai timpului respectiv. Exemplu de astfel de obiecte sunt multe: Parcul din com. Ţaul şi Parcul din preajma com. Mîndîc (Donduşeni), Parcul din com. Pavlovca (Briceni), Parcul din com. Ivancea (Orhei), Parcul „Leuntea" (Ştefan Vodă).

Parcurile și grădinile zoologice reprezintă o șansă pentru a salva speciile aflate pe cale de dispariție și au un rol  important în educația de mediu, inclusiv în formarea tinerelor generații prin cultivarea dragostei pentru natură și animale.  De asemenea, promovarea protejării acestora are menirea de a spori calitatea vieții și a conserva biodiversitatea. 

 În acest context, amintim că Grădina Zoologică din Chişinău a fost fondată la 9 mai 1978 și este unica din țara noastră ce număra 725 de specii de animale, inclusiv 165 de specii ale faunei de pe toate continentele, cu excepţia Antarctidei, inclusiv animale rare şi ameninţate cu dispariţia, incluse în Cartea Roşie Internaţională şi în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

 

9 august 2017 

Serviciul de presă


 

 

 
Arrow Prev

              

                           
                   
                   

                                                         

Arrow Next
      Ridică sus
Telefon de încredere:
(+373 22) 20-45-76
Tel.:(+373 22) 20-45-81
Fax: (+373 22) 22-07-48
  Adresa: MD-2005 mun. Chişinău, str. Constantin Tănase 9

Total vizitatori: 1759157 | Vizitatori ieri: 1381 | azi: 1039 | Online: 22


Servicii