Prima       Contact       Harta
Actualizat la: 16.11.2017
 Facebook        Youtube         Flux RSS         Widget Informer      

Prima   -  Serviciul de presă   -  Noutăţi - Dorin Andros: ”Prin modernizarea serviciilor publice locale ne apropiem de standarde europene și de normalitate”

Dorin Andros: ”Prin modernizarea serviciilor publice locale ne apropiem de standarde europene și de normalitate”

  imprimare
16.06.2017   835 

În orașul Cahul a fost renovată stația de tratare a apei, iar în satul Roşu au fost construite patru stații moderne de pompare a apei şi un sistem de canalizare. Astfel, circa 40 mii de locuitori beneficiază de apă de calitate la robinete și servicii publice moderne. Ambele proiecte de dezvoltare regională, inaugurate oficial, joi, 15 iunie 2017, au fost realizate cu suportul financiar al Guvernului Germaniei oferit prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La eveniment au participat reprezentanții misiunilor diplomatice în Republica Moldova și parteneri de dezvoltare: Secretarul de Stat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Dorin Andros, reprezentanții ADR Sud, administrațiile publice locale din orașul Cahul și satului Roșu și reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

„Stația de tratare nu a fost renovată de mai bine de 45 de ani, această investiție a devenit una iminentă, un alt motiv fiind starea tehnică depășită a  țevilor din oțel, conductele tehnologice necesitând o renovare completă. Prin modernizarea serviciilor publice locale ne apropiem de standarde europene și de normalitate" a subliniat  Secretarul de Stat, Dorin Andros, în cadrul evenimentului. De asemenea, Dorin Andros a precizat că prin realizarea proiectului a sporit calitatea vieții locuitorilor din Cahul, dar și măsurile de protecție a mediului. 

Totodată, Secretarul de Stat a menționat că pe parcursul a 16 luni au fost îndeplinite lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice a blocului administrativ prin înlocuirea geamurilor și ușilor, reparația acoperișului, schimbarea conductelor și accesoriilor de apă, inclusiv și alte lucrări de interior. În total au fost investiți circa 11 mln lei pentru ca în prezent, circa 40 mii de cetățeni să fie deserviți de  o stație de tratare cu o capacitate de 17,4 mii m3/zi.

"Am demonstrat că putem moderniza serviciile publice locale, putem trăi la standarde europene și că putem avea o viață mai bună. Mulțumim poporului german pentru că ne-a oferit susținere în realizarea proiectului și ne ajută să ne construim viitorul acasă", a precizat Secretarul de Stat, Dorin Andros, în mesajul său.

Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul: „Este o investiție foarte importantă în primul rând pentru locuitorii raionului Cahul, pentru că ei merită să beneficieze de un serviciu de apă și canalizare calitativ, care este asigurat prin renovarea stației de tratare a apei din Cahul... Și, aceasta s-a adeverit prin faptul că acuma avem apă de calitate, verificată și testată de mai multe instituții. În acest sens vreau să mulțumesc Guvernului Germaniei și tuturor partenerilor de dezvoltare pentru susținerea și suportul financiar cu care am realizat acest lucru"

Nicolae Savilenco, primarul orașului Roșu: „Inaugurarea sistemului de canalizare din satul Roșu este doar primul pas în asigurarea locuitorilor satului cu serviciile de sanitație. Acum urmează conectarea fiecărei gospodării la această utilitate. Totuși, vreau să mulțumesc tuturor celor care pe parcursul anilor ne-au oferit suportul atât financiar, cât și tehnic, în special Guvernului Germaniei și în general poporului german. Sistemul de canalizare este un beneficiu pozitiv atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea oamenilor"

Florian Seitz, șef adjunct al Misiunii diplomatice germane la Chișinău: „Populația Republicii Moldova este grupul țintă al Cooperării Germane pentru dezvoltare. Îmbunătățirea condițiilor de viață în mediul rural se află la loc de frunte în fața agendei noastre. Modernizarea sistemului aprovizionării cu apă și canalizare este foarte important pentru oameni și pentru sănătatea acestora. Germania, alături de alți parteneri internaționali, a fost și este activă în implementarea proiectelor regionale în Republica Moldova. Aceste proiecte vizează nu doar infrastructura, ci și participarea la planificare, instruiri și alte activități de sensibilizare asupra rolului unei atitudini grijulii față de mediu. Germania în acest sens are și o colaborare strânsă cu partenerii locali și internaționali..."

Lucrările de renovare și construcții ale ambelor obiecte s-au desfășurat în perioada septembrie 2015 - decembrie 2016 și au fost susținute financiar de către Guvernul Republicii Federale Germane prin intermediul proiectului MSPL implementat de GIZ. Suma totală a ambelor măsuri investiționale a constituit aproximativ 27 milioane lei.


          Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). 

 

 

 
Arrow Prev

              

                           
                   
                   

                                                         

Arrow Next
      Ridică sus
Telefon de încredere:
(+373 22) 20-45-76
Tel.:(+373 22) 20-45-81
Fax: (+373 22) 22-07-48
  Adresa: MD-2005 mun. Chişinău, str. Constantin Tănase 9

Total vizitatori: 1759163 | Vizitatori ieri: 1381 | azi: 1045 | Online: 28


Servicii