Prima       Contact       Harta
Actualizat la: 16.11.2017
 Facebook        Youtube         Flux RSS         Widget Informer      

Prima   -  Serviciul de presă   -  Noutăţi - Republica Moldova și Belarus își extind cooperarea bilaterală

Republica Moldova și Belarus își extind cooperarea bilaterală

  imprimare
06.06.2017   314 

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov a participat, în perioada, 5-7 iunie curent, la Comisia interguvernamentală de cooperare comercial-economică moldo-belarusă, ce s-a desfășurat în orașul Minsk.

În cadrul evenimentului subiectele discutate au vizat relațiile și eforturile bilaterale în promovarea comună a produselor pe piața UE,  pe cea din CSI sau alte regiunii, precum și s-a discutat despre extinderea parteneriatului moldo-belorus pe diferite domenii.

Viceministrul Anatolie Zolotcov a vorbit în cadrul ședinței despre schimbul de experiență privind armonizarea legislației naționale în domeniul construcției europene și proiectul de program de cooperare dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova și Ministerul arhitectură și construcții din Belarus pentru perioada 2017 - 2018.

"Propunem crearea unor grupuri de lucru bilaterale privind replicarea experienței Republicii Belarus privind adoptarea standardelor europene, pregătirea Planului Național pentru adoptarea și punerea în aplicare a Eurocodurilor. De asemenea, suntem interesați de experiența belarusă în proiectarea și construcția clădirilor rezidențiale eficiente energetic, construite la standarde europene", a subliniat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov, în cadrul ședinței.

Participanții au confirmat că dezvoltarea relațiilor bilaterale va permite inițierea unor proiecte investiționale cu implicarea activă a agenților economici din ambele state, cât și cu partenerii din alte țări. 

Evoluția relațiilor moldo-beloruse a fost apreciată și de co-președintele Comisiei din partea țării gazdă, vicepremierul Mihail Rusâi, care a accentuat că Republica Belarus este interesată în aprofundarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova atât în domeniile tradiționale, cât și extinderea acestora în alte sectoare. În context, vicepremierul belarus a menționat că țara sa va acorda susținere Republicii Moldova în restabilirea industriei constructoare de mașini, extinderea proiectelor de asamblare a troleibuselor și tractoarelor, etc. "Pentru atingerea acestor obiective intenționăm să dezvoltăm capacitățile Camere noastre de comerț în Republica Moldova, lucru care ne va permite inițierea proiectelor investiționale comune în ambele state", a menționat Mihail Rusâi.

Menționăm, Comisia interguvernamentală de cooperare comercial-economică moldo-belarusă are loc în perioada vizitei oficiale în Republica Belarus a Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, cînd vor fi semnate mai multe documente de colaborare bilaterală, inclusiv Programul de cooperare dintre Ministerul Arhitectură și Construcții din Republica Belarus și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova ce are drept obiectiv dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul arhitecturii, urbanismului, locuințe și planificare teritorială, construcțiile ecologice și eficiența energetică a clădirilor.

 

6 iunie 2017 

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

 

 

 

 

 

 

 

 
Arrow Prev

              

                           
                   
                   

                                                         

Arrow Next
      Ridică sus
Telefon de încredere:
(+373 22) 20-45-76
Tel.:(+373 22) 20-45-81
Fax: (+373 22) 22-07-48
  Adresa: MD-2005 mun. Chişinău, str. Constantin Tănase 9

Total vizitatori: 1759163 | Vizitatori ieri: 1381 | azi: 1045 | Online: 28


Servicii