Prima       Contact       Harta
Actualizat la: 16.11.2017
 Facebook        Youtube         Flux RSS         Widget Informer      

Prima   -  Serviciul de presă   -  Noutăţi - Vasile Bîtca: ”52 de proiecte de dezvoltare regională, în valoare 1,3 miliarde de lei, vor primi finanțare, începînd cu anul viitor”

Vasile Bîtca: ”52 de proiecte de dezvoltare regională, în valoare 1,3 miliarde de lei, vor primi finanțare, începînd cu anul viitor”

  imprimare
19.12.2016   112 

Membrii Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au aprobat, astăzi, în cadrul unei ședinței, lista proiectelor propuse pentru a primi finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, în următorii patru ani.

Potrivit evaluării realizate de comisia interministerială, proiectele propuse pentru finanțare au impact regional, asigură durabilitatea proiectelor, inclusiv modalitatea de gestionare a bunurulor post-implementare, precum și se încadrează în prioritățile și obiectivele concursului de selectare a proiectelor.

"Pentru perioada 2017-2020, în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională sunt planificate alocații de la bugetul de stat în mărime de circa 1 miliard de lei.  În acest context, ținînd cont și de beneficiile pentru localități, proiectele au fost evaluate în mai multe etape: pentru a observa dacă corespund obiectivelor și priorităților concursului de proiecte, dacă dețin studii de fezabilitate, proiecte tehnice actualizate, soluțiile tehnice relevante, inclusiv documentație tehnico-economică coerentă", a menționat Viceprim-ministru, ministrul Economiei, președintele CNCDR, Octavian Calmîc.   

 Principalele domenii de intervenție pentru care au fost depuse propuneri de proiecte țin de infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infracstructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficineța energetică a clădirilor publice.

" În prima etapă a concursului au fost depuse 321 note conceptuale de proiecte, în sumă de circa 7,8 miliarde lei, ce reprezintă necesitățile de dezvoltare a localităților, parvenite din partea APL de nivelul I și II. După mai multe etape de evaluare, 52 de proiecte, în valoare de 1,3 miliarde de lei, vor primi finanțare începînd cu anul viitor. Cele mai multe proiecte țin de domeniul aprovizionării cu apă și sanitație. Pentru proiectele ce nu vor fi finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională, vom căuta alte surse de finanțare, inclusiv vom negocia cu partenerii de dezvoltare", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionaleși Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul ședinței CNCDR.  

Potrivit președintelui Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion  Leucă, concursul s-a desfășurat în trei etape, pe parcursul lunilor martie-noiembrie 2016, în cadrul cărora a fost asigurată comunicarea participativă a tuturor actorilor implicați.

 

19 decembrie 2016

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

 

 

 

 

 

 
Arrow Prev

              

                           
                   
                   

                                                         

Arrow Next
      Ridică sus
Telefon de încredere:
(+373 22) 20-45-76
Tel.:(+373 22) 20-45-81
Fax: (+373 22) 22-07-48
  Adresa: MD-2005 mun. Chişinău, str. Constantin Tănase 9

Total vizitatori: 1719941 | Vizitatori ieri: 1379 | azi: 200 | Online: 46


Servicii